Mondhygiëne

In onze praktijk besteden wij bijzonder veel aandacht aan de mondhygiëne van onze patiënten. Tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen veroorzaken ontsteking van het tandvlees. Bloedend en gevoelig tandvlees en een slechte adem zijn het gevolg (gingivitis). Als de ontsteking langere tijd aanwezig is, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot. Dit bot wordt langzaam aangetast door bacteriën in tandplak en tandsteen (parodontitis). Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen los gaan staan en ten slotte uitvallen.

Als u last heeft van bovengenoemde verschijnselen is het verstandig om een afspraak te maken. Indien tandvlees en kaakbot al ontstoken zijn wordt u doorverwezen naar de mondhygiënist. Deze zal uitvoerig onderzoek verrichten naar de conditie van uw tandvlees en kaakbot , een zogenaamde parostatus maken en vervolgens de behandeling starten.

Behandeling bestaat uit uitgebreide gebitsreiniging. Meestal moet u hiervoor meerdere keren terugkomen. Aan het eind van de behandelingen zal u een uitgebreide instructie voor het optimaal verzorgen van uw gebit krijgen. Zo kunt u er zelf aan bijdragen dat uw tandvlees gezond blijft.

Ongeveer zes weken tot drie maanden na de laatste behandeling zal er opnieuw een onderzoek worden gedaan. Zo zal blijken of de behandeling het gewenste resultaat heeft gehad. Meestal zal dit het geval zijn. Blijft het resultaat aan de matige kant dan kan de mondhygiënist(e) besluiten een bacteriologisch onderzoek uit te voeren. Er wordt dan een kweek gemaakt. Het laboratorium zal bepalen welke bacteriën er in de mond aanwezig zijn. Eventueel kan antibiotica worden voorgeschreven als ondersteuning van de behandeling om zo alsnog het gewenste resultaat te bereiken.
Page_divider